Wykonanie
Ostatnimi czasy dzień bez
kawy jest dla mnie dniem straconym. Czasem sięgam po
kawę czarną jak smoła, z niewielką ilością
cukru, czasem po taką białą ze
śmietanką, a czasem (zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba) po taką słodką, zmrożoną, delikatną.Składniki (2 porcje):3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
cukru1/2 szklanki wrzącej
wody1 szklanka
mleka1/4 szklanki
śmietanki do kawy2 gałki
lodów czekoladowych,
waniliowych lub nugatowychW szklance umieszczamy
kawę i
cukier. Wlewamy gorącą
wodę i mieszamy całość, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy
kawę do wystudzenia. Następnie dodajemy zimne
mleko i
śmietankę. Rozlewamy mieszaninę do szklanek. Do każdej
kawy wrzucamy po kulce ulubionych
lodów (u mnie nugatowe).