Wykonanie
Źródło:www.goldenline.pl
Cukier waniliowy – składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Przyrządzany jest z
cukru buraczanego łączonego z
laskami wanilii lub z ekstraktem
wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia.
Cukier wanilinowy –
przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik
cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania
cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do
cukru dają charakterystyczny aromat i smak
przyprawie. Wanilina stanowić powinna co najmniej 1% zawartości
przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej jak 0,5%. Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej
wanilii.Źródło:WikipediaSkładniki:100 g
cukru5
lasek waniliikilka ziaren
kardamonuCukier wsypujemy do czystego, wyparzonego i porządnie wysuszonego słoiczka. Odcinamy końce
wanilii z obu stron, a następnie rozcinamy ją wzdłuż. Przy pomocy nożyka rozchylamy nieco jej brzegi (żeby jak najmniej ziarenek przykleiło się nam do palców) i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Przenosimy je do słoiczka i dokładnie rozcieramy razem z
cukrem. Do moździerza wrzucamy ziarenka
kardamonu. Przyciskamy je pistlem i usuwamy zewnętrzną łupinkę. Rozcieramy sam środek. Przenosimy aromatyczną
przyprawę do pojemniczka z
cukrem i ponownie wszystko mieszamy. Możemy dorzucić jeszcze przekrojone na pół pozostałości po
lasce wanilii. Zamykamy słoik szczelnie i odkładamy go na kilka dni w suche i zaciemnione miejsce.

