Wykonanie
Cześć :)W jednym z wcześniejszych postów wspomniałam o domowym cukrze
waniliowym.Każdy wie, że to co można zrobić samemu, lepiej zrobić, niż kupować w sklepie.Wszędzie mamy dostępne
cukry WANILINOWE, nie
WANILIOWE :) (jedna czy dwie firmy mają
cukier z prawdziwą
wanilią).Zatem zakupiłam
laskę wanilii i
cukier zrobiłam.
Zapraszam!Składniki:1
laska wanilii500 g
cukru (może być mniej, będzie bardziej aromatyczny)Wykonanie:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na połowę, a następnie na 3 części.Do wysterylizowanego słoika (umyjcie go
wodą z płynem, wyparzcie lub umyjcie w zmywarce) wsypujemy
cukier i wkładamy do niego kawałki
wanilii, tak aby nie wystawały.Słoik szczelnie zamykamy i chowamy do szafki na ok. 1-2 tygodnie. Wtedy nabierze aromat.
Co jakiś czas możemy go mieszać, ale bez otwierania.Ponadto, jeśli do jakiegoś deseru zużyjemy ziarenka z laski, możemy taką pustą laskę dołożyć do słoiczka.Jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, jego data ważności będzie wynosić ok. rok :)Taki
cukier możemy sami używać lub podarować jako prezent - poleca go np. Nigella czy też Sigrid Verbert w swoich książkach.Smacznego!