Wykonanie
Jedząc tak przygotowaną tapiokę można by zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że jest się na jakiejś tropikalnej wyspie :) Definitywnie było to jedno z lepszych śniadań w ostatnim czasie, które przegoniło kiepski humor.
Mleczko kososowe ja bym raczej nazwała kremem
kokosowym, jest tak cudownie gęste. Myślę, że świetnie by się sprawdziło jako nadzienie do naleśników albo jakiegoś wypieku.

Tapioka na
mleczku kokosowym i
napoju migdałowym podana z
melonem, Philadelphią Milka i sosem z
jeżyn

[1 porcja]250 ml
napoju migdałowego100 ml
mleczka kokosowego50 g tapiokiszczypta
solikopiasta łyżeczka
cukru trzcinowego1. Wieczorem zalać tapiokę
gorącym napojem migdałowym i przykryć talerzykiem.2. Po ostudzeniu włożyć na całą noc do lodówki.3. Rano dodać
mleczko kokosowe,
sól i
cukier trzcinowy.4. Gotować przez około 3 minuty, a następnie zdjąć z gazu i przykryć pokrywką.5. Po około 20-25 minutach ponownie zagotować, jeśli będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze trochę
napoju migdałowego.6. Gotować aż kuleczki będą duże i przezroczyste.7. Przelać do pucharka, udekorować i zajadać. :)Smacznego!
Napój migdałowy Alpro produkowany jest z całych, prażonych
migdałów najwyższej jakości, pochodzących z
krajów śródziemnomorskich. Nie zawiera sztucznych barwników, substancji słodzących oraz laktozy i ma naturalnie niską zawartość nasyconych tłuszczów.
Napój migdałowy Alpro to subtelna, lecz wyraźna nuta
migdałów, którą można cieszyć się o każdej
porze dnia.