ßßß
Jak wyglądają boczniaki ostrygowate?Kapelusz pojedynczego boczniaka ostrygowatego może dorastać nawet do 25 cm średnicy. Są tacy, którzy twierdzą, że widzieli jeszcze większe. Młodziutkie kapelusiki są łukowate, potem rozpościerają się płasko. Są wachlarzowate, łopatowate, muszlowate lub lejkowate. Boczniaki są koloru szarobrązowego, niebieskoczarnego, stalowoniebieskiego, brązowego a nawet z odcieniem fioletowym. Powierzchnia kapeluszy jest gładka i sucha. Brzeg początkowo podwinięty, później powyginany.Trzon . Boczniaki przyrastają do podłoża bardzo krótkim, ekscentrycznym, mięsistym i sprężystym trzonem, pokrytym białym, pilśniowym a nawet włochatym nalotem. Czasem taki boczny trzon jest bardzo słabo widoczny i wydaje się jakby kapelusze przyrośnięte były brzegiem kapelusza.Blaszki gęste, szerokie, różnej długości. Zbiegające na trzon i przy nim poprzecznie połączone. Początkowo białawe, później siwe i fioletowawe.Miąższ u bardzo młodych owocników miękki, później staje się sprężysty a na starość łykowaty. Trzon twardy, z wiekiem nawet zdrewniały. Zapach grzybowy, bardzo przyjemny, smak kwaskowaty.Gdzie rosną boczniaki ostrygowate?Boczniaki rosną od września do grudnia a potem wiosną już od lutego i nawet do czerwca. Ich grzybnia do zaowocowania potrzebuje przynajmniej kilku nocy z lekkimi przymrozkami. Pojawiają się w lasach, przy drogach, na żywych lub martwych pniach i pniakach drzew liściastych, szczególnie topoli, wierzb, buków i brzóz. Sporadycznie wyrastają na drewnie iglastym. Są saprofitami, ale mogą też pasożytować na żywicielu.Boczniaki wyrastają w kępkach, najczęściej ułożone dachówkowato przyrastając do pniaka tak jak ostrygi przyrośnięte do skały. Mogą też obrastając pieniek tworzyć duże skupiska kształtem przypominające kwiat róży a całość takiego tworu waży wtedy wiele kilogramów.Czy boczniaki ostrygowate to grzyby jadalne?Tak, boczniaki to bardzo smaczne grzyby jadalne . Ten gatunek znajduje się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w Polsce. Jest często uprawiany. Posiada właściwości lecznicze m.in. jest polecany cukrzykom bo ma zdolności stabilizowania poziomu cukru we krwi.Do jedzenia zbiera się owocniki raczej młode i delikatne. Starsze mogą być łykowate i niesmaczne.źródło:E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik” 2006P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007B. Gumińska i W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie" 1983W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003