ßßß Cookit - przepis na Skórka pomarańczowa do ciast i deserów

Skórka pomarańczowa do ciast i deserów

nazwa

Wykonanie

Zima to czas cytrusów, których teraz jest na naszym rynku dużo i w bardzo przystępnych cenach. Zjadamy je chętnie same albo używamy do różnych dań. Zwykle jednak skórka z tych owoców ląduje w koszu na śmieci. A to czyste marnotrawstwo bo można ją przerobić na pyszny dodatek co wielu wypieków i domowych słodkości. To bardzo proste, tylko wymaga odrobiny cierpliwości.
Zobaczcie jak robię domową skórkę pomarańczową do ciast i deserów.
składniki:
6 - 8 dużych pomarańczy
1 kg cukru
1 litr wody
sposób przygotowania: pomarańcze dokładnie myję, szoruję szczoteczką pod bardzo ciepłą bieżącą wodą a potem dwukrotnie sparzam, za każdym razem pozwalając poleżeć owocom we wrzątku jakieś 2 - 3 minuty. Osuszam je i obieram nacinając skórkę w kilku miejscach - zwykle powstaje mi 6 - 7 segmentów, ale można ją rozciąć tylko na 4 kawałki. I co istotne - wcale nie ścinam albedo - tej białej podskórki.
Obrane owoce zjadamy a skórki zalewam w dużej misce zimną wodą. Moczą się 24 godziny a nawet dłużej, z tym że wodę zmieniam kilka/kilkanaście razy. Wymoczone odcedzam. W garnku zagotowuję 1 litr wody z 1 kg cukru. Do syropu wrzucam skórki i na malutkim ogniu, tak żeby płyn ledwo ledwo mrugał, smażę je aż zmiękną i zrobią się jakby szkliste. Oczywiście można je przed smażeniem pokroić, ale ja tego nie robię z kilku przyczyn - nie wiem do czego je potem przeznaczę - może drobno posiekam i dodam do sernika a może grube paski zanurzę w czekoladzie .. . może wyciętych foremką gwiazdek użyję jako dekoracji do deseru . . . a może mój domowy Skórkojadek wyciągnie słoiczek w czarną godzinę i po prostu je sobie zje bo po prostu uwielbia :D
Tak więc smażę spore kawałki, razem z albedo i zapewniam Was, że wcale nie są gorzkie - dobrze wyszorowane, sparzone i długo smażone są bardzo smaczne i słodziutkie. Gdy już są gotowe nakładam je do wyparzonych słoiczków i zalewam gorącym syropem, w którym się smażyły. Słoiczki zakręcam i zostawiam do wystudzenia odwracając do góry dnem. Syrop ze skórek też znajdzie swoje zastosowanie w deserach, ciastach czy napojach.
A potem chowam te skarby tak żeby Skórkojadek nie znalazł wszystkich bo zniknęłyby w tajemniczych okolicznościach :) Tak, tak - Żarłoczek jest też Skórkojadkiem i potrafi zjeść cały słoiczek takiej skórki przy jednym posiedzeniu !
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/12/skorka-pomaranczowa-do-ciast-i-deserow.html