ßßß Cookit - przepis na Likier z kukułek - kukułczanka w/g Pyzy

Likier z kukułek - kukułczanka w/g Pyzy

nazwa

Wykonanie

Do Szalonego Cielaczka dołączy jeszcze w święta Kukułczanka. Lubimy takie słodkie alkohole, podane z lodem na deser. Oj, będzie się działo . . .
Likier z kukułkami - Kukułczanka
czas przygotowania : ok. 30 min. + czas marecowania
składniki:
0,5 kg cukierków Kukułek
0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego
200 ml zwykłego mleka UHT 3,2%
0,5 l wódki czystej 40%
200 ml spirytusu 96%
ew. 3 ziarenka kardamonu
ew. kilka goździków
sposób przygotowania: kukułki cierpliwie wyłuskałam z papierków, wrzuciłam do rondla o grubym dnie, zalałam zwykłym mlekiem, dodałam goździki i rozgniecione ziarna kardamonu. Przyprawy można pominąć. Postawiłam rondel na małym ogniu i podgrzewałam, mieszając od czasu do czasu, aż cukierki się zupełnie rozpuściły. Dolałam mleko skondensowane i zagotowałam. Zdjęłam z ognia do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygło przelałam do większego naczynia przez sito żeby odcedzić przyprawy i mieszając dodawałam pomału wódkę oraz spirytus. Przelałam do butelek, zakręciłam i odstawiłam na minimum kilkanaście godzin.
Właściwie już następnego dnia kukułczanka jest gotowa do picia, ale dobrze by było żeby postała przynajmniej kilka dni bo z czasem nabiera charakteru. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką a podawać schłodzoną albo z lodem. Z podanej ilości składników otrzymamy nieco ponad 1,5 l słodkiego, ale dość mocnego trunku. Jeżeli ktoś woli lżejsze można zrezygnować w ogóle ze spirytusu.
albo zastąpić go wódką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/kukuczanka-wg-pyzy.html