Wykonanie
Do Szalonego Cielaczka dołączy jeszcze w święta Kukułczanka. Lubimy takie słodkie
alkohole, podane z
lodem na deser. Oj, będzie się działo . . .
Likier z kukułkami - Kukułczankaczas przygotowania : ok. 30 min. + czas marecowaniaskładniki:0,5 kg
cukierków Kukułek0,5 l
mleka skondensowanego niesłodzonego200 ml zwykłego
mleka UHT 3,2%0,5 l
wódki czystej 40%200 ml
spirytusu 96%ew. 3 ziarenka
kardamonuew. kilka
goździkówsposób przygotowania: kukułki cierpliwie wyłuskałam z papierków, wrzuciłam do rondla o grubym dnie, zalałam zwykłym
mlekiem, dodałam
goździki i rozgniecione ziarna
kardamonu.
Przyprawy można pominąć. Postawiłam rondel na małym ogniu i podgrzewałam, mieszając od czasu do czasu, aż
cukierki się zupełnie rozpuściły. Dolałam
mleko skondensowane i zagotowałam. Zdjęłam z ognia do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygło przelałam do większego naczynia przez sito żeby odcedzić
przyprawy i mieszając dodawałam pomału
wódkę oraz
spirytus. Przelałam do butelek, zakręciłam i odstawiłam na minimum kilkanaście godzin.Właściwie już następnego dnia kukułczanka jest gotowa do picia, ale dobrze by było żeby postała przynajmniej kilka dni bo z czasem nabiera charakteru. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką a podawać schłodzoną albo z
lodem. Z podanej ilości składników otrzymamy nieco ponad 1,5 l słodkiego, ale dość mocnego trunku. Jeżeli ktoś woli lżejsze można zrezygnować w ogóle ze
spirytusu.
albo zastąpić go
wódką.