ßßß
Składniki:500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego300 g cukierków kukułek250 ml dobrej jakości wódki
Mleko przelać do rondelka i lekko podgrzać. Dodać kukułki. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Mleko z krówkami całkowicie wystudzić. Do zimnego mleka wlać wódkę. Wymieszać. Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć.Rady: Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki.Ilość alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc likieru.Najlepiej przelać likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki cukierków.Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w mleku, można je wcześniej pokruszyć.Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu.Źródło inspiracji (KLIK)