ßßß Cookit - przepis na Świąteczne Ku Ku

Świąteczne Ku Ku

nazwa

Wykonanie

No i jestem spowrotem :-) Cały czas nie wyspana, ale nareszcie mam chwil kilka aby coś napisać na blogu. Dziś będzie coś mocnego i przyjemnego. Coś, co pozwoli na chwilę zapomnienia przy lekturze ulubionej książki lub w czasie plotek z koleżanką. Pyszny likier mleczny :-) Lojalnie uprzedzam, iż osobiście pijam mocne trunki więc wersję znalezioną tu wzmocniłam po swojemu. Ale obie wersje są fajne i smaczne :-)
LIKIER KUKUŁKA
1260 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka wódki
1 szklanka spirytusu
520 g cukierków kukułek
Ilość mleka jest taka niemiarowa, ponieważ kupowałam mleko w trzech różnych opakowaniach :-)
Mleko podgrzewamy, gdy będzie ciepłe wrzucamy partiami cukierki. - cały czas mieszamy aby cukierki nie skleiły się w jedną bryłę. Mieszamy tak przez około 15 minut, cały czas podgrzewając mleko, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ja osobiści zawsze zjadam ostatnią grudkę ;-) Następnie mleko studzimy - najlepiej również mieszając, bo wtedy nie zrobi się nam gruby kożuch. Jeśli jednak tak się stanie, możemy spokojnie potraktować wystudzone mleko mikserem :-D
Całkowicie wystudzone mleko przelewamy do butelki lub karafki i dolewamy alkohol. Butelkę szczelnie zakręcamy i energicznie potrząsamy w celu wymieszania się składników. Odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Co kilka dni możemy powtarzać czynność potrząsania bo likier ma tendencję do rozwarstwiania, ale to wcale nie ujmuje mu smaku ;-)
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/12/swiateczne-ku-ku.html