Wykonanie
Kruche ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast i wykorzystywane jest zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Może być ono wyrabiane rękoma , ale także przy pomocy robota kuchennego.Wskazówka:Aby ciasto było idealne pamiętaj o proporcjach - dwa
razy więcej
mąki niż tłuszczu - i nie dodawaj zbyt dużo
wody, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde. Dla najlepszego rezultatu, upewnij się, że
masło jest zimne. Jeżeli w przepisie są inne suche składniki, dodawaj je w tym samym czasie to
sól.Składniki:220 g
maki100 g
masłaszczypta
soli2-3 tbsp
wodyWsyp
mąkę do dużej miski, dodaj
masło i wyrabiaj ciasto dopóki nie bedzie wyglądało jak
bułka tarta wymieszaj z
solą, dodaj
wodę i wyrabiaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta zawiń w folie i schowaj do lodówki, aby odpoczęło (ok. 30 min.)