Wykonanie

Jak można nie lubić lodów?! W
sumie to głupie pytanie , nie znam nikogo kto ich nie lubi. Nie wyobrażam sobie tych ciepłych ,upalnych dni bez
lodów. Są wspaniałe na wszystkie dolegliwości. Babcia
loda zjadła i wyzdrowiała , a każdy chłopak
lody chwali, bo po lodach nie ma żali , a nawet dają popęd seksualny ! Cóż to by było bez nich!Nie łatwo dokładnie określić kiedy narodziły się
lody, ani odtworzyć jakąkolwiek chronologię . Niektórzy twierdzą, że pierwszym „pożywnym napojem” z
koziego mleka wymieszanym ze śniegiem, Izaak poczęstował Abrahama.Według innych, pierwsze
lody pojawiły się około 3.000 lat przed Chrystusem wśród populacji Dalekiego Wschodu, a dokładniej wśród Chińczyków.W czasach imperium rzymskiego, Neron był tym imperatorem, który w 62 roku naszej ery, poczęstował swoich gości
napojem składającym się z posiekanych
owoców,
miodu i śniegu. Z biegiem czasu tak jak wszystko
lody uległy licznym modyfikacjom i stały się tym co wszyscy kochamy. Istnieje wiele różnych rodzajów
lodów , zaczynając od
lodów mlecznych, przez
lody wodne i
sorbety do
lodów z dodatkami. Ostatni rodzaj rozwija się w ostatnich czasach niezwykle szybko ,ponieważ stanowi niesamowite
pole do popisu . Możemy sie spotkać z tradycyjnymi dodatkami owocowymi ale także z warzywnymi czy nawet
mięsnymi!Wszystko pięknie tylko gdzie zjeść naprawdę dobre lody? Wbrew pozorom nie jest wcale łatwo znaleźć dobrą lodziarnię. Po moich licznych poszukiwaniach udało mi się odnaleźć mekkę łódzkich lodziarzy , a nawet dwie!

Bezdyskusyjnie pierwsze miejsce zajmuje niedawno powstała łódzka fabryka
lodów zlokalizowana na Piotrkowskiej 52. Idealna konsystencja , naturalne składniki ,nie czuć żadnej sztuczności i duże gałki. Do tego przepiękna włoska zamrażarka z cudownym termometrem .Minusem dla niektórych może być nie największy wybór smaków , ale uważam , że każdy znajdzie tam swojego wymarzonego
loda. Nie można też zapomnieć, aby poprosić o
wafelka cukrowego. Jest świetnie!

Drugim godnym wyróżnienia miejscem jest mebloteka, znajdująca na off Piotrkowskiej. Oprócz
lodów można tam zjeść dobry lunch , ciasto oraz wypić
kawę , ale o samym lokalu innym razem. Co do
lodów nazywanych rzemieślniczych - są przepyszne . Także naturalne składniki i świetny smak . Pojawiają się czasami problemy z konsystencją , ale to z powodu zamrażarki ,z którą nie mogą sobie poradzić. Nie zmienia to faktu ,że zdecydowanie warto zjeść tam
lody!