Wykonanie
W każdy piątek staram się prezentować propozycję z
serii słodkie na weekend.Upał nie odpuszcza i nie
będę Was katować staniem przy gorącym piekarniku ale słodkości oczywiście nie odpuszczę.Jeśli nie pieczenie to dobrym wyborem będzie oczywiście pucharek z deserem. A skoro mamy środek lata to deser musi być obowiązkowo z
owocami. Dziś padło na kwaśne,
czerwone porzeczki.Chciałam Wam zaprezentować mega prosty lub jak mawiają moi znajomi postacki (w sensie tak prosty, że aż wstyd) przepyszny letni deser z kwaśnymi
porzeczkami, kremową masą, słodką nutellą i nutą
orzecha laskowego.Nie pytajcie ile ma kalorii... uznajmy, że nie jest to temat pierwszoplanowy. Zresztą zawsze możemy oszukać swoje sumienie tłumaczeniem, że jest w nim sporo
owoców i nawet będzie to prawda :)Jeśli nie macie pod ręką nutelli czy innego
czekoladowego smarowidła nie musicie po nie specjalnie uderzać do sklepu. Równie dobrze sprawdzi się
czekolada rozpuszczona na parze z odrobiną
masła lub słodkiej
śmietanki.

Składniki :(na 4 porcje)330ml
śmietany 30%200g
serka homogenizowanego naturalnego3-4 łyżki
syropu o smaku
orzechów laskowych2 szklanki czerwonych
porzeczek4 łyżki
płatków migdałowych4 łyżki nutelliSposób przygotowania:
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Owoce myjemy i obieramy z gałązek.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy do uzyska lekkich pagórków i powoli, stopniowo dolewamy
syrop orzechowy.Kiedy będzie sztywna a
syrop dobrze rozprowadzony dodajemy partiami
serek homogenizowany i delikatnie łączymy.W szklankach układamy na przemian masę
śmietankowo-
serową i
porzeczki tworząc po dwie warstwy. Na warstwie
porzeczek robimy na środku kopczyk z masy. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub podgrzewając kilka sekund w mikrofalówce tak aby była płynna. Opcjonalnie możemy użyć
czekolady mlecznej lub gorzkiej roztopionej w kąpieli
wodnej z odrobina
masła lub słodkiej
śmietanki. Polewamy wierzch deseru. Posypujemy uprażonymi
płatkami migdałowymi i dekorujemy
porzeczkami.