ßßß Cookit - przepis na Szynka w miodowej glazurze

Szynka w miodowej glazurze

nazwa

Wykonanie

Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku.
Składniki:
1kg szynki
sól
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki majeranku
Glazura:
4 łyżki miodu
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około 1h.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/szynka-w-miodowej-glazurze.html