Wykonanie
Zapraszam na pyszne kluseczki z
cukinii z dodatkiem
mąki razowej.
Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny.

SKŁADNIKI:1kg
cukinii2 szklanki
maki pszennejSzklanka
maki razowej typ 20002
jajka M
Sól,
czarny pieprzPRZYGOTOWANIE:
Cukinie myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy. Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła sok. Bardzo mocno odciskamy płyn (z mojego 1 kg
cukinii zostało po odciśnięciu około 500g). Dodajemy
jajka i
mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku
solą (uwaga
cukinia już jest słona!) i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Zagotowujemy
wodę z dodatkiem
soli. Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki świetnie smakują polane
oliwa z oliwy, roztopionym
masłem lub sosem.