Wykonanie
Powidła są po
dżemie wiśniowym i
morelowym trzecim słodkim,
owocowym smarowidłem które uwielbiam. Początkowo miałam zamiar zmodyfikować klasyczny przepis dodając tylko
whisky ale wpadły mi w oko
jeżyny stojące w lodówce i pomyślałam, że będą pasować idealnie.Tak powstały powidła w nowej odsłonie z nutą leśnych
jeżyn i aromatem
whisky.To był naprawdę udany eksperyment!

SKŁADNIKI:1kg
śliwek węgierek500g
jeżynszklanka
cukru100ml
whiskyPRZYGOTOWANIE:
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę.
Owoce smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż masa stanie się gęsta.
Jeżyny myjemy dokładamy do
śliwek kiedy te staną się miękkie. Dosypujemy
cukier oraz wlewamy
whisky, przesmażamy dalej aż masa będzie gęsta i kleista.