Wykonanie
Jeśli w Waszym pobliżu rośnie czarny bez (a na pewno rośnie bo występuje wszędzie), a macie już syropik, polecam wykorzystać nadwyżkę
owoców do przygotowania procentowej wersji na długie zimowe wieczory :)jest naprawdę smaczna i zdrowotna więc nie krępujcie się... na zdrowie :)

SKŁADNIKI:1kg obranych z łodyżek
owoców czarnego bzu2 szklanki
wody0,5 l
wódki0,5 l
spirytusu0,5kg
cukruopcjonalnie
cynamon,
wanilia,
sok z cytrynyPRZYGOTOWANIE:
Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać
wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały sok wymieszać z
wódką i
spirytusem. W tym momencie można dodać
cynamon,
sok z cytryny lub
wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać
cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości
wody tworząc
syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące.