Wykonanie
Sk ł adniki na 8 szklanek :1 du ż a but.
wody mineralnej (ź ródlanej) - 1,5 l6 dojrza ł ych
cytryn + plasterki
cytryny do dekoracji
cukier trzcinowy (100g), kostki
loduPrzygotowanie:Sparz
skórki cytryn i
porz ą dnie wyszoruj. Skórk ę odetnij specjaln ą obieraczk ą do
owoców. Z
cytryn wyci ś nij sok. Skórk ę cytrynow ą i
cukier prze ł ó ż do g łę bokiego garnka, zalej ca łą butelk ą
wody mineralnej lub ź ródlanej (1,5 l).Podgrzewaj kilka minut, stale mieszaj ą c, do rozpuszczenia
cukru. Dodaj sok, zamieszaj. Odstaw do wystudzenia. Brzeg szklanki przetrzyj plasterkiem
cytryny, zanurz w cukrze trzcinowym. Do szklanek wrzucaj po 3-4 kostki
lodu, wlewaj zimn ą lemoniad ę, dekoruj plasterkiem
cytryny.