Wykonanie
Robiłam je jeszcze przed Wielkanocą, ale w przepastnych czeluściach mojego aparatu się zwyczajnie zawieruszyły, a stanowiły fajną ozdobę Świątecznego stołu wraz z kurczaczkami z tego przepisu . Wrzucam je teraz, choć pewnie mało kto skorzysta, no ale w przyszłym roku też będą Święta:)
Do przygotowania zajączków potrzebne będą:ugotowane na twardo
jajkaszczypiorgoździki lub
pieprz w ziarenkach1
marchewkaWykonanie:
Jajek ugotować tyle ile chcemy zajączków plus dodatkowo 2-3 na uszy.
Jajka na uszka przekroić na pół, wyjąć
żółtka i o\pokroić pod skosem w paski lekko nacinając końce.Z
jajek odciąć szersze podstawy, żeby lepiej stały, a z drugiej, węższej strony naciąć w dwóch miejscach
jajko i umieścić w otworkach uszy. Oczka zrobić z
goździków ( chyba najwygodniej). Wykałaczką nakłuć miejsca na wąsy i umieścić w nich gałązki
szczypiorku.Noski wyciąć z
marchewki. Jest przy tym trochę zabawy, ale myślę, ze warto :)