ßßß Cookit - przepis na Prosciutto e Melone

Prosciutto e Melone

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Prosciutto e melone czyli melon podany w szynce parmeńskiej. Proste i kolorowe danie.
Typowa klasyka kuchni włoskiej serwowana w lecie, gdy melony są w sezonie.
Przekąska bardzo prosta w przyrządzeniu a w dodatku super błyskawiczna.
W ustach tworzy niewątpliwie idealne połączenie, słodycz melona ze słonym smakiem szynki parmeńskiej.
Prosciutto e melone może być serwowane jako przekąska lub danie główne.
Zapraszam ;-)
Składniki:
1 dojrzały melon
200 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Myjemy powierzchnię melona, przecinamy nożem na pół,
oczyszczamy łyżką z nasion.
Przekrawamy na mniejsze cząstki(ja dzielę na szóstki cały melon),
obieramy ze skórki i układamy na talerzu. Przykrywamy lub okręcamy plasterkami szynki parmeńskiej.
Podajemy natychmiast!
Warto wiedzieć!
Przed użyciem wkładamy melona na godzinę do lodówki.
Klasyczna wersja włoska prosciutto e melone podawana jest bez przypraw i bez dressingu. Widziałam wersje podania ze świeżo zmielonym pieprzem lub posypane makiem.
We Francji istnieje wersja przepisu na prosciutto e melone gdzie melon jest wcześniej marynowany w Porto.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Melon and parma ham
Ingredients:
1 ripe melon
200 g thin slices Parma ham
Preparation:
Wash the surface of the melon, incised with a knife in half, scoop out the pips and slice each half in 3 slim wedges. Peel the wedges.
Arrange a handful of rocket leaves on a plate and top with the melon wedges. Drape the Parma ham slices over and in between the melon.
Serve.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/06/prosciutto-e-melone.html