Wykonanie
Scroll down for EnglishProsciutto e
melone czyli
melon podany w
szynce parmeńskiej. Proste i kolorowe danie.Typowa klasyka kuchni włoskiej serwowana w lecie, gdy
melony są w sezonie.Przekąska bardzo prosta w przyrządzeniu a w dodatku super błyskawiczna.W ustach tworzy niewątpliwie idealne połączenie,
słodycz melona ze słonym smakiem
szynki parmeńskiej.Prosciutto e
melone może być serwowane jako przekąska lub danie główne.Zapraszam ;-)

Składniki:1 dojrzały
melon200 g cienkich plasterków
szynki parmeńskiejPrzygotowanie:Myjemy powierzchnię
melona, przecinamy nożem na pół,

oczyszczamy łyżką z nasion.

Przekrawamy na mniejsze cząstki(ja dzielę na szóstki cały
melon),

obieramy ze skórki i układamy na talerzu. Przykrywamy lub okręcamy plasterkami
szynki parmeńskiej.Podajemy natychmiast!Warto wiedzieć!Przed użyciem wkładamy
melona na godzinę do lodówki.Klasyczna wersja włoska prosciutto e
melone podawana jest bez przypraw i bez dressingu. Widziałam wersje podania ze świeżo zmielonym
pieprzem lub posypane
makiem.We Francji istnieje wersja przepisu na prosciutto e
melone gdzie
melon jest wcześniej marynowany w
Porto.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English version
Melon and
parma hamIngredients:1 ripe
melon200 g
thin slices
Parma hamPreparation:Wash the surface of the
melon, incised with a knife in half, scoop out the pips and slice each half in 3 slim wedges. Peel the wedges.Arrange a handful of rocket leaves on a
plate and top with the
melon wedges. Drape the
Parma ham slices over and in between the
melon.
Serve.