ßßß
Składniki:1 dojrzały melon200 g cienkich plasterków szynki parmeńskiejPrzygotowanie:Myjemy powierzchnię melona, przecinamy nożem na pół,
oczyszczamy łyżką z nasion.
Przekrawamy na mniejsze cząstki(ja dzielę na szóstki cały melon),
obieramy ze skórki i układamy na talerzu. Przykrywamy lub okręcamy plasterkami szynki parmeńskiej.Podajemy natychmiast!Warto wiedzieć!Przed użyciem wkładamy melona na godzinę do lodówki.Klasyczna wersja włoska prosciutto e melone podawana jest bez przypraw i bez dressingu. Widziałam wersje podania ze świeżo zmielonym pieprzem lub posypane makiem.We Francji istnieje wersja przepisu na prosciutto e melone gdzie melon jest wcześniej marynowany w Porto.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMelon and parma hamIngredients:1 ripe melon200 g thin slices Parma hamPreparation:Wash the surface of the melon, incised with a knife in half, scoop out the pips and slice each half in 3 slim wedges. Peel the wedges.Arrange a handful of rocket leaves on a plate and top with the melon wedges. Drape the Parma ham slices over and in between the melon.Serve.