ßßß Cookit - przepis na Filetto al pepe verde

Filetto al pepe verde

nazwa

Wykonanie

Filetto al pepe verde czyli polędwica wołowa z zielonym pieprzem jest klasycznym daniem głównym kuchni włoskiej. Przygotowanie dania nie sprawi żadnych trudności nawet początkującym. Polędwica wołowa przygotowana w ten sposób jest aromatyczna. To świetny pomysł na kolację.
Składniki dla 2 osób:
2 plasterki filetu wołowego każdy po 150 g
2 łyżki zielonego pieprzu w solance
100 ml brandy
2 łyżeczki musztardy Dijon
100 śmietany
20 g masła
sól
Przygotowanie:
Filety wołowe wiążemy sznurkiem, aby utrzymać ich kształt podczas gotowania.
Odcedzamy z solanki zielony pieprz i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Naciskamy plastry mięsa w zielonym pieprzu.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy polędwicę i smażymy energicznie przez 2 minuty z każdej strony.
Następnie usuwamy filety z patelni i trzymamy na talerzu.
Do tej samej patelni dodajemy brandy. Dodajemy musztardę i śmietanę.
Gotujemy przez parę minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Wkładamy z powrotem filety na patelnie i gotujemy kilka sekund aż nasze filety nasiąkną nieco sosem.
Podajemy na gorąco. Układamy filety na talerzach polane sosem i zielonym pieprzem.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/11/filetto-al-pepe-verde.html