Wykonanie
Filetto al pepe verde czyli
polędwica wołowa z
zielonym pieprzem jest klasycznym daniem głównym kuchni włoskiej. Przygotowanie dania nie sprawi żadnych trudności nawet początkującym.
Polędwica wołowa przygotowana w ten sposób jest aromatyczna. To świetny pomysł na kolację.

Składniki dla 2 osób:2 plasterki
filetu wołowego każdy po 150 g2 łyżki
zielonego pieprzu w solance100 ml
brandy2 łyżeczki
musztardy Dijon100
śmietany20 g
masłasólPrzygotowanie:
Filety wołowe wiążemy sznurkiem, aby utrzymać ich kształt podczas gotowania.

Odcedzamy z solanki
zielony pieprz i rozbijamy tłuczkiem do
mięsa. Naciskamy plastry
mięsa w
zielonym pieprzu.

W rondlu rozpuszczamy
masło, dodajemy
polędwicę i smażymy energicznie przez 2 minuty z każdej strony.

Następnie usuwamy filety z patelni i trzymamy na talerzu.

Do tej samej patelni dodajemy
brandy. Dodajemy
musztardę i
śmietanę.


Gotujemy przez parę minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Wkładamy z powrotem filety na patelnie i gotujemy kilka sekund aż nasze filety nasiąkną nieco sosem.

Podajemy na gorąco. Układamy filety na talerzach polane sosem i
zielonym pieprzem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)