Wykonanie
Scroll down for EnglishWitam ponownie po tygodniowej przerwie.Wróciłam z wakacji i zaczynam blogować, myślałam czym zacząć i stwierdziłam, że nigdy nie podałam przepisu na kultowy aperitif włoski.Będąc we Włoszech trzeba spróbować Spritza, popularnego koktajlu
alkoholowego.Jest bardzo delikatny, mocno orzeźwiający, posiada specyficzny smak i cudowny kolor:)Spritz pobudza zmysły i poprawia samopoczucie.Moim zdaniem już od dawna przegonił
Campari, można powiedzieć, że najpopularniejszym
drinkiem północnych Włoch jest Spritz na Aperolu.
Napój ten bardzo szybko podbił również i pozostałe części Włoch.Początki tego
napoju nie są znane, ale powszechnie uważa się, że w jego rozpowszechnieniu prawdopodobnie
mieli udział żołnierze imperium austriackiego, którzy rozcieńczając mocne
wina z
Veneto, dolewali do nich
wody. Najpewniej stąd też wywodzi się nazwa tego koktajlu – w
języku niemieckim
Wein spritzen znaczy tyle co "zmieszać
wino z
wodą sodową".Tak powstał "prosty" Spritz. W tym momencie to nie tylko
drink, we Włoszech Spritz stanowi ważną cześć kultury popularnej.W południe lub wczesnym wieczorem młodzi jak i starsi, lubią prendere un aperitivo (popularny we Włoszech zwyczaj - lekki
drink i przekąska w gronie przyjaciół) i często wybierając przy tym właśnie Spritza. Niby nic oryginalnego ale przejęło się to już od dawna we Włoszech. Celem aperitivo jest zaostrzenie smaku przed kolacją. Spritz dla Włochow to coś więcej niż tylko koktajl.Zdecydowanie mój ulubiony aperitif!Gwarantuję, że po spróbowaniu będziecie już zawsze szukać Aperolu !

Składniki:plaster
pomarańczy1/3 Aperolu1/3
białego wina wytrawnego1/3
wody sodowej3 kostki
loduPrzygotowanie:
Pomarańcze kroimy w grube plastry. Do dużej szklanki wlewany Aperol, wrzucamy kostki
lodu, dolewamy
wino i wod ę sodow ą . Wrzucamy plaster
pomarańczy , mieszamy i gotowe;-)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionSpritzIngredients:slice of orange1/3 part Aperol1/3 part dry white
wine1/3 part
soda3 ice cubesDirections:Fill a glass (highball glass or white
wine glass) with ice cubes.
Pour in the
wine and then with Aperol. Add the
soda water. Stir gently until mixed. Garnish with an orange slice.Makes 1 serving.