Wykonanie
Co Wy dzisiaj na przepis na frittatę ?Frittata zawsze robię gdy mi brakuje pomysłu na kolację:)Na brak
jajek ciężko narzekać. A mogą być podstawą szybkiej kolacji i wcale nie mówię o jajecznicy.Włoska frittata jest swego rodzaju omletem. Jest zapiekana dłużej niż tradycyjny omlet.Nazbierałam mleczu, więc będzie frittata z
mleczem.O mleczu
pisałam już w tym po ście .Zapraszam;-D

Składniki:6 jaj200 gr mleczu2 łyżki
startego sera parmiggiano2 z ą bki
czosnkuoliwapieprz i
sól do smakuPrzygotowanie:W misce roztrzepujemy
jajka, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy posiekany mlecz,
czosnek oraz
starty ser. Mieszamy.


Podaję dwa sposoby usmażenia frittaty:Sposób I: patelnię wstawiamy do nagrzanego do 180-190°C piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie ścięty (15-20 minut).Sposób II: Smażymy frittatę na wolnym ogniu, aż spód się zetnie. Zsuwamy ją na talerz i odwracając ponownie zsuwamy na patelnię, aby druga strona się ścięła.

Samacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)