Wykonanie
Ostatnio moje nastoletnie córy (13 i 14 lat) poprosiły, żebym zrobiła dla nich lizaki "takie, które robiłaś, jak byłyśmy małe". A ja zupełnie o nich już zapomniałam :)Oszukałam je trochę mówiąc, że nie mam czasu na takie "głupoty" - bo szafka ze
słodyczami pęka w szwach, ale pomaszerowałam do kuchni i po cichutku zrobiłam.Ich miny, kiedy przyniosłam lizaki - bezcenne ;)Takie niby nic, a jednak ...Dzielę się zatem z
Wami "przepisem" na to, jak sprawić radość dzieciom, jak widać- nawet już tym całkiem dużym :)
SKŁADNIKI (na 2 lizaki)3 łyżki
cukruposypka - u mnie perełki
cukrowe2 foremki do
ciastek1 patyczek do szaszłykówpapier do pieczeniaPRZYGOTOWANIE
Rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, na którym kładziemy 2 foremki do
ciastek.Patyczek do szaszłyka łamiemy na pół, odcinamy ostry koniec. Pod ręką mamy posypkę.W małym garnuszku roztapiamy
cukier ciągle mieszając (uwaga - gorący). Jak tylko się rozpuści zalewamy foremki. Po około 30 sekundach delikatnie podnosimy dół foremki i wsuwamy patyczek. Szybko ( bo
cukier prędko zastyga) posypujemy kolorowymi perełkami.
Czekamy kilka minut, aż lizaki dobrze zastygną. Gdy są już zimne wypychamy ostrożnie palcami z foremek. Mamy świetne domowe lizaki.Możemy oczywiście przygotować naraz więcej lizaków - jeśli mamy dużo foremek, lub robić lizaki partiami.Świetnym pomysłem jest też całkowite zrezygnowanie z foremek i wylewanie rozpuszczonego
cukru bezpośrednio na górę patyczków. Możemy wtedy utworzyć coś na kształt kółek, albo zupełnie dowolne kształty - a
potem pobawić się z dziećmi w odgadywanie ich kształtów - tak, jak z
woskiem w andrzejki :)Super słodki smak i świetna zabawa - gwarantowane :)