Wykonanie
Na pierwszy dzień Wiosny ! Pomarańczowa owsianka – bez
pomarańczy, ale z dużą dawką beta-karotenu –
mowa tu oczywiście o
marchewce . Ugotowałam ją na soku
marchewkowym wraz z słodziutkimi
daktylami i dużą ilością
cynamonu . Ponadto dodałam dojrzałego
banana oraz maca, które zawsze kojarzy mi się z karmelem – w zapachu jak i smaku.
Marchwi przypisałam połączenie z
masłem orzechowym, tak najbardziej mi smakuje (i jeszcze z tahini :)), więc nie mogło się nic innego tu znaleźć jak porządna łycha naturalnego, chrupiącego
masła z
fistaszków.
marchewkowo-bananowa owsianka (na soku
marchewkowym) z
cynamonem,
daktylami oraz maca podana z
masłem orzechowym crunchy (100%)carrot-
banana oatmeal (with carrot juice) with cinnamon, dates and maca served with crunchy peanut butter (100%)
Składniki:5-6 łyżek
płatków owsianychszklanka naturalnego soku z
marchewekok. 3 świeżych posiekanych i wypestkowanych
daktylicynamon (tu: Cejloński)kopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca1/2 dojrzałego
bananaPłatki owsiane wymieszać z
cynamonem i
daktylami, zalać
sokiem i odstawić na noc do lodówki. Rano ugotować do gęstości dodając maca, a pod koniec gotowania rozgniecionego
banana. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wiosna w końcu! Choć za oknem temperatura na minusie (normalne, nadchodzi weekend…) to wczoraj już poczuć ją mogłam, kiedy słońce oślepiało mnie na każdym kroku. Wbrew pozorom przyjemne uczucieMiłego piątku!