ßßß
Kamień jest dość ciężki. Przyznam szczerze, że trochę mnie to przeraziło, gdyż mam piekarnik szufladowy (wysuwa się jak szufladę) i trochę się obawiałam czy blachy i mocowania wytrzymają - otóż wytrzymały :)Kamienie do pieczenia mają tę właściwość, że raz rozgrzany bardzo długo oddaje ciepło oraz wchłania nadmiar wody. Pieczenie pizzy na takim kamieniu trwa około 6-8 minut, moje ciasto w piekarniku siedziało równe 8.Użytkując kamień należy pamiętać, że:1. Nie należy gwałtownie zmieniać jego temperatury - czyli włożenie go z lodówki do nagrzanego piekarnika nie jest dobrym pomysłem, nie będzie też najlepszym pomysłem mycie gorącego kamienia zimną wodą. Wahania temperatur mogą sprawić, że kamień pęknie. Drobne pęknięcia i odpryski nie zmieniają właściwości kamienia, ale mogą powodować dalsze pękanie.2. Nagrzany kamień podnosić tylko w rękawicach ochronnych bądź zaopatrzyć się w łopatkę do pizzy/chleba i z jej pomocą zdejmować z kamienia potrawy.3. Nie trzeba wyjmować kamienia z piekarnika, nawet, jeśli piecze się np. ciasto na blasze.4. Kamienie granitowe są dość kruche, więc należy użytkować je ostrożnie. Są też dość ciężkie, więc spotkanie kamienia z naszą stopą lub podłogą nie będzie miłe. Bądźcie więc ostrożni!5. Zaleca się, żeby kamień nagrzewać około 30-60 minut przed położeniem na niego potrawy. Im dłużej - tym lepszy efekt.
Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :)