Wykonanie
Cykoria duszona w piekarniku, z dobrym maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do
mięs.

składniki6
cykorii55 g
masła, stopionego1 łyżka
cukru1 - 2 łyżki
soki z cytryny4 łyżki
bulionu drobiowego lub
wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby
cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę
masła wylać na spód naczynia do zapiekania. Z
cukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić
cykorie w naczyniu, polać resztą
masła, posypać
cukrem i polać
sokiem z cytryny. Wlać
bulion lub
wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż
cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub
cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni i dopiero takim polać
cykorię

