Wykonanie

Składniki na jeden słoik o pojemności 300 ml:1,5 kg
pomarańczy (6 sztuk)2 szklanki
białego cukru50 ml
soku pomarańczowego50 ml
wody2 gałązki
tymiankuPomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem (nie trzymać w gorącej wodzie). Każdą przekroić na pół i wycisnąć sok. Zostawić kieliszek, resztę wypić :) Z wyciśniętych połówek wydrążyć białą, gorzką skórkę, najlepiej łyżką stołową. Umyć ręce, opłukać, jeszcze raz, wydrążone skórki (pozbywamy się goryczy) i rozpłaszczyć dłonią na desce do krojenia. Pociąć w cieniutkie paseczki, później w drobną kostkę.
Cukier rozpuścić w podgrzanym soku i wodzie. Dodać skórki, igiełki
tymianku i gotować, na małym ogniu, około 40 minut. Zostawić do wystudzenia. Na wierzchu
cukier stwardnieje. Wymieszać przestudzoną skórkę i przełożyć do słoika. Trzymać w lodówce do wyczerpania zapasów ;) Używać do deserów, wypieków
drożdżowych, do
mięsa z kaczki...