ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowe tosty francuskie

Brzoskwiniowe tosty francuskie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na zapomniane tosty francuskie. Oczywiście długo nie zwlekając upiekłam domowy chlebek i wzięłam się do pracy. Przygotowałam trochę więcej tostów na życzenie mamy i siostry. Takie śniadanko okazało się bardzo smaczne (to nie tylko moja opinia;). Smak brzoskwiń jest oczywiście mocno wyczuwalny. Środek tostów jest miękki, ale skórka jest wręcz przeciwnie przypieczona i chrupiąca. Krótko mówiąc- raj dla podniebienia.
Swoje tosty zjadłam z serkiem wiejskim, brzoskwinią i granolą.
Składniki na trzy porcje:
9 kromek chleba*
2 jajka
3 brzoskwinie**
szklanka soku brzoskwiniowego***
*Nie może to być zbity żytni chleb. Ten do tostów powinien być bardziej puszysty. Zachęcam do wykorzystania mojego przepisu .
**Mogą być świeże lub z zalewy (u mnie oczywiście domowe).
***Najlepsza będzie po prostu zalewa z brzoskwiń, którą można rozcieńczyć np. mlekiem w razie gdyby była zbyt słodka.
Ilość soku można dowolnie zmieniać.
Jajka i brzoskwinie dokładnie blendujemy na puree. Następnie dodajemy sok i miksujemy.
Chleb moczymy przez kilka minut, aby dobrze wchłonął sok.
Tosty smażymy z obu stron po kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni, na maśle.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować brzoskwiniowe tosty francuskie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
brzoskwinie są świetnym źródłem beta- karotenu i błonnika; zawierają sporo witamin z grupy B i witaminę PP oraz magnez, żelazo i wapń,
jajka są oczywiście bogate w proteiny, witaminy A, D, E, K oraz tłuszcze, których większość znajduje się w żółtku.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/brzoskwiniowe-tosty-francuskie.html