Wykonanie
Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na zapomniane tosty francuskie. Oczywiście długo nie zwlekając upiekłam domowy chlebek i wzięłam się do pracy. Przygotowałam trochę więcej tostów na życzenie mamy i siostry. Takie śniadanko okazało się bardzo smaczne (to nie tylko moja opinia;). Smak
brzoskwiń jest oczywiście mocno wyczuwalny. Środek tostów jest miękki, ale skórka jest wręcz przeciwnie przypieczona i chrupiąca. Krótko mówiąc- raj dla podniebienia.Swoje tosty zjadłam z
serkiem wiejskim,
brzoskwinią i granolą.Składniki na trzy porcje:9 kromek
chleba*2
jajka3
brzoskwinie**szklanka
soku brzoskwiniowego****Nie może to być zbity
żytni chleb. Ten do tostów powinien być bardziej puszysty. Zachęcam do wykorzystania mojego przepisu .**Mogą być świeże lub z zalewy (u mnie oczywiście domowe).***Najlepsza będzie po prostu zalewa z
brzoskwiń, którą można rozcieńczyć np.
mlekiem w razie gdyby była zbyt słodka.Ilość soku można dowolnie zmieniać.
Jajka i
brzoskwinie dokładnie blendujemy na puree. Następnie dodajemy sok i miksujemy.
Chleb moczymy przez kilka minut, aby dobrze wchłonął sok.Tosty smażymy z obu stron po kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni, na
maśle.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować
brzoskwiniowe tosty francuskie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
brzoskwinie są świetnym źródłem beta- karotenu i błonnika; zawierają sporo witamin z grupy B i witaminę PP oraz magnez, żelazo i wapń,
jajka są oczywiście bogate w proteiny, witaminy A, D, E, K oraz tłuszcze, których większość znajduje się w
żółtku.