Wykonanie
Deser
lodowy w sam raz na upalne dni, takie jak dzisiaj -pyszna masa z
czerwonej porzeczki,
mleczka kokosowego i
śmietanki dobrze zmrożona polana
polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej?





Składniki:Semifreddo:1/2 litra
czerwonej porzeczki100 g
cukru trzcinowego brązowego3 łyżki
cukru pudru100 ml zimnej
wody1/2 litra
kremowej śmietanki100 ml
mleczka kokosowegoSos
czekoladowo-
owocowy10 dag
mlecznej czekolady1/2 szklanki soku z
czerwonej porzeczki150 ml
śmietanki kremowej2 łyżki
cukru pudruczerwona porzeczka do dekoracjiWykonanie deseru:Semifreddo:
Wodę z
cukrem gotujemy ,wsypujemy
owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż
owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem.Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z
cukrem pudrem i
mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.Do masy śmietanowej wmieszać mus z
porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.Polewa; Sok z
czerwonej porzeczki podgrzewamy z
cukrem pudrem i
śmietanką.Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę , czekamy chwilę aż
czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem
czekoladowym, dekorujemy
owocami, podajemy od razu.Smacznego ;-)http://www.porcelanabogucice.pl/index.php