Wykonanie

Patelnia nie musi służyć tylko do smażenia, ja coraz częściej używam jej do szybkiego przygotowywania warzyw do obiadu. Jakoś tak warzywa z patelni smakują nam bardziej niż z
wody (nie są wymoczone, mają więcej wartości odżywczych). Zaczynałam od
włoszczyzny w słupki, póżniej były warzywa po chińsku, a ostatnio moja ulubiona jarzyna to właśnie
marchewka z
groszkiem. Nigdy tak naprawdę za nią nie przepadałam, nie lubię po prostu rozgotowanych warzyw, a takie zazwyczaj bywają z
wody, ta jest troszkę al'dente, ale to mnie właśnie w niej zauroczyło. Uwielbiam mrożony
groszek (tyle lat o tym nie wiedziałam...) i nawet
marchewka w kostkę mi tutaj nie przeszkadza. Polecam wszystkim bardzo gorąco. Ja mam zawsze w zapasie kilka paczek
mrożonych warzyw, jako szybka jarzyna do obiadu super się sprawdzają, szczególnie teraz jesienią, każdy chętniej sięga po ciepłe dodatki do obiadu.Składniki:u mnie:- 750g
mrożonej marchewki z
groszkiem- 1 łyżka
oleju kokosowego- ok.150ml
wodyNa (wyższej) patelni rozgrzewam
olej kokosowy, wrzucam zamrożone warzywa, mieszam, po chwili dolewam gorącą
wodę i całość doprowadzam do wrzenia. Co jakiś czas mieszając gotuję bez przykrycia, na dość dużym palniku, ok.10 minut od zagotowania (cała
woda powinna odparować). Doprawiam do smaku
solą i gotowe. Można dodać także trochę
masła, ja już nie dodaję.



Smacznego :-)