ßßß Cookit - przepis na PASSATA CZYLI PRZECIER POMIDOROWY

PASSATA CZYLI PRZECIER POMIDOROWY

nazwa

Wykonanie

Passata pomidorowa czyli nic innego jak przecier pomidorowy (ale jak super brzmi)... długo zabierałam się za jej przygotowanie, jakoś tak nie mogłam się zabrać. Z jednej strony by się chciało, z drugiej trochę mnie to przerażało, nie myślałam iż okaże się to tak łatwą i zarazem przyjemną czynnością. Myślę iż ten rok będzie przełomowym w przygotowywaniu pysznych przetworów na zimowe dni. To po prostu smak lata zamknięty w każdym słoiczku. Ten przepis jest wart rozpowszechniania. Wierzcie mi iż pracy przy nim niewiele a smak jest przerewelacyjny, wręcz bajeczny. Uwielbiam takie aromaty i smaki. Passata nie dość, że przygotowana, to już nawet przetestowana... a jakże, na bazie świeżo zrobionego przecieru przygotowałam pyszną zupkę pomidorową- pyszności!
I wiem już, że na tym nie poprzestanę, jutro ciąg dalszy przetwórni pomidorowej. Ostatnio miałam 7,5kg, teraz myślę już o następnych10kg... Wszak zima długa, a rodzinka bardzo żarłoczna... :-) Znalezione tutaj .
Składniki:
- 5kg pomidorów (u mnie lima)
- 15 ząbków czosnku
- 2 płaskie łyżki soli (u mnie himalajska)
- 1 łyżka ksylitolu (nie trzeba), tylko gdy pomidory mają mało słodyczy
W dużym garnku zagotować wodę i wkładać partiami umyte wcześniej pomidory. Po minucie pomidory wyjmujemy, do garnka wkładamy następną partię, znów na minutę i tak do wyczerpania produktów.
Sparzone, lekko przestudzone pomidory obrać ze skórki, wykroić szypułkę, lekko rozdrobnić (moje rozpadały się same podczas gotowania) i umieścić w drugim garnku. Garnek z obranymi , rozdrobnionymi pomidorami zagotować, dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, sól oraz ksylitol (lub cukier) i pogotować (mieszając co jakiś czas) ok.5-10 minut.
Następnie ponakładać do przygotowanych wcześniej słoików i pozamykać. Słoiki umieścić w dużym garnku, napełnić go wodą do ok.1/2 wysokości słoi i spasteryzować je. Ja gotowałam 15 minut pod przykryciem (licząc czas od zagotowania).
Po tym czasie słoiki wyjąć na szafkę (najlepiej na 5 minut odwrócić je do góry dnem, potem odwrócić już normalnie) i przestudzić. Ja jeszcze raz zawsze dokręcam nakrętki, by mieć pewność, że dobrze trzymają. Po wystudzeniu odstawić do spiżarni, szafki, itp.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/10/passata-czyli-przecier-pomidorowy.html