Wykonanie

Już bardzo dawno nie piekłam żadnych
ciasteczek... Czas był już więc najwyższy, by nadrobić zaległości. Jedne ciacha uruchomiły lawinę i
potem poszło już hurtem... Jednego wieczoru uzupełniłam zapasy
ciastek na dłuższy czas. Idealnie sprawdziły się na wakacjach. Własne, zdrowe
ciasteczka... Polecam! W zamkniętej puszce mogą być nawet kilka tygodni. Dziś pierwsza wersja letnich
ciasteczek: pyszne kruche
ciasteczka orkiszowe z pastą tahini i orzeszkami- mniam, pyszności... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami.Składniki na ok.40 sztuk:- 280g
mąki orkiszowej typ750- 45g
mąki orkiszowej typ2000- 1 łyżka
mąki ryżowej (nie trzeba)- 50g
masła- 1/2 szklanki
oleju kokosowego bezzapachowego lub
oliwy- 1/2 szklanki
ksylitolu- 1/2 szklanki
orzechów laskowych- 1/2 szklanki tahini (u mnie bez dodatków)- 1 łyżeczka esencji waniliowejMiękkie
masło, płynny
olej kokosowy, pokruszone
orzechy oraz pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Najlepiej dłońmi. Uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko zdusić i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C na termoobiegu ok.25-30 minut do lekkiego spękania. Po wystudzeniu zdjąć z blaszki.




Smacznego :-)