Wykonanie
Te rogaliki zagoszczą u nas chyba już na stałe. Po
dyniowych ,
marchewkowych z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę, I choć mnie akurat niekoniecznie przypada to połączenie do gustu (
czekolady nie darzę miłością) to moje Dziewczyny po prostu oszalały na ich punkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji, tak bym załapała się choć na kilka z powidełkami.Składniki:- 200g
surowej marchewki (lub dyni) startej na drobnych oczkach- 200g zimnego, dobrego
masła- 200
mąki orkiszowej białej- 1-2 łyżki
ksylitolu- nutella
Wszystkie składniki zagnieść . Można schłodzić ale nie trzeba. Podzielić na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na blacie ( można lekko podsypywać
mąką) w kształcie koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć 1/2-1 łyżeczki nutelli i dokładnie zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30 minut do lekkiego zrumienia .
Smacznego :-)