Wykonanie
Jakiś czas temu zrobiłam
ciasteczka rogaliki
serowe z
konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:DSzczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości, niestety niewiele zostało i gdyby nie to, że musiałam je chować przed dziećmi, to
ciasteczka mogłyby się gości nie doczekać!:).Przepis znalazłam tutaj . Wychodzi z niego ok. 20-25 sztuk
ciasteczek.Ja robiłam z 1,5 porcji i jak na moją rodzinę (
troje dzieci) było zdecydowanie za mało:)Składniki:- 250g
twarogu mielonego(w kostce)- 200g
masła- 1
żółtko- 250g
mąki orkiszowej białej- 2 łyżki
ksylitolu- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:- zmielony
ksylitol lub zwykły puder(do posypania)- dowolna
marmolada lub gęsta
konfituraDo miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
ksylitol,
ser, pokrojone w mniejsze kawałki
masło,
żółtko i dokładnie zmiksować hakiem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.Następnie rozwałkować i wycinać kwadraty o
boku ok. 7cm. Na środek wyłożyć łyżeczkę
marmolady lub gęstej
konfitury i dokładnie skleić dwa przeciwległe narożniki. Powstaną nam rogaliki. Łącznie mocniej przydusić żeby się skleiły (mnie się niestety kilka rozkleiło, jednak smak został ten smak..:)). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienia. U mnie było to 15 minut na termoobiegu.Jeszcze letnie posypać zmielonym
ksylitolem lub pudrem.
Smacznego!:)