Wykonanie
Przeglądając blogi z przepisami natknęłam się na
ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego postanowiłam zaopatrzyć się w podobne wzorki. Wypiek jest bardzo kruchy, smaczny, szybki w wyrabianiu jak i pieczeniu:)Składniki:-300g
mąki orkiszowej białej(700)-200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej-250g zimnego
masła-200g
ksylitolu-2
jajka-1
żółtko-duży
cukier waniliowy(trzcinowy)Do misy wsypać
mąki,
cukier waniliowy, dodać
jajka,
żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki
masło. Zagnieść hakiem, a następnie wyrobić szybko ręcznie do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypując
mąką i wycinać
ciasteczka.Piec ok. 15 minut w temp. 180* C (termoobieg). Studzić na kratce.
Smacznego!:)