Wykonanie
Uwielbiam szybkie przepisy:) Coś co można stworzyć w kilka chwil a
potem tylko rozkoszować się smakiem :) Taki jest ten przepis - wykonanie ciasta zajmuje - jakieś 5 minut a
potem tylko do piekarnika i gotowe :) W dodatku jest bardzo smaczne. Jedyne co to okazało się, że muszę sobie kupić małą keksówkę bo takowej nie posiadam a powinno być upieczone w małej :) Zapraszam :)- 150 g mussli
śniadaniowych- 100 g płatek kukurydzianych- 320 g
mąki pełnoziarnistej typ 2000- 125 ml
wody- 125ml
mleka- 1 spora łyżeczka
soli- 1 opakowanie
drożdży suszonych ( 7g)Mussli mieszamy w misce z
płatkami kukurydzianymi,
solą,
mąką i
drożdżami. Wystarczy parę niedbałych kółek łyżką. Teraz wlewamy
mleko i
wodę i wszystko mieszamy . Powinna wyjść gęsta owsianka. Ciasto wkładamy do wysmarowanej
masłem keksówki ( małej ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110C na pół godziny a
potem zwiększamy temp. do 180C i pieczemy jeszcze około godziny. Ja mam termoobieg więc bez termoobiegu należy dodać około 20C do podanej temp. Odstawiamy do wystudzenia :) Można po wyjęciu z piekarnika chlebek polać jeszcze
oliwą :)