Wykonanie
Bardzo często , tworząc potrawy w mojej kuchni, inspiruję się rzeczami, które gdzieś kiedyś
jadłam. Podobnie było i dziś. Dawno temu w jednej z sieciówek w Polsce kupiłam panierowany
ser. Był smaczny więc postanowiłam spróbować zrobić go sama. Smakuje super :) W dodatku nie ma tam zbędnego tłuszczu jaki powstaje w przypadku smażenia
sera:) Niestety
żurawina była kupna , gdyż sama nie posiadam jeszcze w swoim ogródku takiego krzaczka. Jednak wszystko przede mną:)Pieczony
camembert ( porcja dla dwóch osób)- 2
serki camembert np. z Turka- 1
jajko- 2-3 łyżki
bułki tartej- 2 łyżeczki
konfitury żurawinowej lub wiśniowejNa początek
serki mrozimy w zamrażarce przynajmniej pół godziny- łatwiej będzie
potem je obrabiać. Po tym czasie
serki maczamy najpierw w rozkłóconym
jajku a
potem w
bułce tartej. Układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C ( dla tych co nie mają termoobiegu to będzie 200) na około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy, polewamy
konfiturą żurawinową lub
wiśniową i jemy :)