Wykonanie
Idealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony
schab z
jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie
chrzanu lub
sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej
wędliny.

1 kg
schabu w kawałku3
jajkaulubiona
przyprawa, u mnie
przyprawa myśliwska od
Przyprawy Świata
Gdynia1.
Schab myjemy, osuszamy.
Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy
przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz.
Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc.2.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i zamrażamy (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do
schabu).3. Do wydrążonego otworu wkładamy
jajka.
Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
