ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z jajkiem

Schab pieczony z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Idealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny.
1 kg schabu w kawałku
3 jajka
ulubiona przyprawa, u mnie przyprawa myśliwska od Przyprawy Świata Gdynia
1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc.
2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i zamrażamy (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
3. Do wydrążonego otworu wkładamy jajka. Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/03/schab-pieczony-z-jajkiem.html