Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was absolutnie obłędny przepis! Biegnijcie do sklepu po brakujące składniki, bo ten krem jest rewelacyjny!Znika bardzo szybko, polecam od razu podwójną porcję, bo ja z trudem zachowałam odrobinę, aby zaprezentować go na tych zdjęciach.Krem jest słodki, mocno karmelowy, z nutą
białej czekolady i
wanilii - każdy składnik się idealnie komponuje, tworząc pyszną całość, którą z miłą chęcią wyjadałam palcem ze słoika :-). Można powiedzieć, że trochę przypomina w smaku kajmak czy masę
krówkową.Od dzisiaj zawsze
będę mieć śmietanę,
białą czekoladę i
wanilię na "czarną godzinę" - idealnie osłodzi każdy smutny dzień czy niepowodzenie. Powrót humoru gwarantowany! :-)Dodatkowo przygotowanie tego kremu to około 5 minut pracy, plus trochę czasu na studzenie, ale warto!Zapraszam!

Inspirowane przepisem z bloga Kornik w kuchni .Składniki:400 ml
śmietany kremówki 30%125 g
cukru1,5 tabliczki
białej czekolady1
laska waniliiszczypta
soli morskiejWykonanie:
Cukier wysypujemy na suchą patelnię, zaczynamy podgrzewać, aż cały
cukier się skarmelizuje i nabierze złoto-jasnobrązowej barwy. Wtedy zaczynamy dolewać
śmietanę, małymi porcjami, ciągle mieszając (silikonową trzepaczką, aby nie zniszczyć patelni), dodajemy również przeciętą wzdłuż
laskę wanilii.

Powstały sos podgrzewamy aż w środku nie będzie zlepionych kawałków karmelu. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę, mieszamy aż się roztopi. Wyciągamy pozostałości
wanilii i solimy.Krem w temperaturze pokojowej przypomina konsystencją sos, jednak po schłodzeniu w lodówce osiąga kremową, bardziej stałą konsystencję.Smacznego!