ßßß
Inspirowane przepisem z bloga Kornik w kuchni .Składniki:400 ml śmietany kremówki 30%125 g cukru1,5 tabliczki białej czekolady1 laska waniliiszczypta soli morskiejWykonanie:Cukier wysypujemy na suchą patelnię, zaczynamy podgrzewać, aż cały cukier się skarmelizuje i nabierze złoto-jasnobrązowej barwy. Wtedy zaczynamy dolewać śmietanę, małymi porcjami, ciągle mieszając (silikonową trzepaczką, aby nie zniszczyć patelni), dodajemy również przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
Powstały sos podgrzewamy aż w środku nie będzie zlepionych kawałków karmelu. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się roztopi. Wyciągamy pozostałości wanilii i solimy.Krem w temperaturze pokojowej przypomina konsystencją sos, jednak po schłodzeniu w lodówce osiąga kremową, bardziej stałą konsystencję.Smacznego!