Wykonanie
Urządzam sobie ostatnio sentymentalne podróże do przeszłości. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, kompot gościł na
stole przy każdym obiedzie. Dziś często idzie się na skróty i stawia się sok w kartoniku albo jakiś inny
napój butelkowany. W kompotach był pewien czar... czar zamkniętego w słoiku lata... czar zatrzymanego smaku, po który mogliśmy sięgnąć nawet w środku zimy... Nie namawiam Was, przynajmniej nie tym razem, to przygotowywania setki słoików z kompotem ;) Namawiam Was do przygotowania kompotu z dostępnych w tej chwili składników - kwaśnego
rabarbaru i słodkawych
jabłek. Namawiam Was do przypomnienia sobie, ile smaku i dobra jest w kompocie :)

Składniki:2 litry
wody4 łyżki
cukru750 g pokrojonego w kostkę
rabarbaru4
jabłka bez skórki pokrojone w ćwiartkiSposób przygotowania:
Wodę z
cukrem zagotuj. Wrzuć pokrojone
jabłka i
rabarbar. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Pozostaw pod przykryciem do przestudzenia.P.S. Mój kompot swoją piękną różową barwę zawdzięcza dodanej dużej garści
czerwonej porzeczki :)