Wykonanie
Przyznajcie się, kto lubi smak
wiśni w środku zimy? Skubaniec, z
galaretką, śmietanowiec, kruchy, błyskawiczny... Każdy z nas ma swojego ulubieńca. Nie będzie jednak żadnego z nich bez przygotowań w
wiśniowym sezonie. Najprostszym sposobem, który znam na przechowywanie
wiśni do ciasta, jest
wiśnia w cukrze. Myślę, że znacie, ale dla początkujących pań domu zapisany przepis może okazać się przydatny.
Składniki:
wiśniecukierSposób przygotowania:
Wiśnie umyj i wydryluj. Włóż do słoików - ja wybieram takie 900-1000 ml (porcja akurat na ciasto :)). Na wierzch wsyp po 2 łyżki
cukru. Zakręć, potrząśnij słoikiem.Na dno dużego garnka do pasteryzacji połóż ściereczkę, ustaw zakręcone słoiki i zalej
wodą do 2/3 wysokości. Doprowadź
wodę do wrzenia i gotuj 20 minut. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, wyjmij z garnka i odwróć słoiki z
wiśniami do góry dnem. Przechowuj w suchym miejscu, aż poczujesz chęć na ciasto z
wiśniami :)