ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu

nazwa

Wykonanie

Czasem się człowiek napracuje, nakroi, namiesza, a usłyszy: "lepiej smakuje niż wygląda" . Osobiście lubię kolorystyczne połączenie nasączonych kawą biszkoptów z delikatnie kremową barwą serka złamane intensywną truskawkową czerwienią. Każdy jednak ma prawo do własnego zdania. Moja siostra - też.
Składniki:
500 g kremowego serka (może być mascarpone albo ricotta)
0,5 szkl. cukru
1 szkl. śmietany kremówki
1 szkl. kawy (najlepiej espresso lub mocnej rozpuszczalnej)
5 łyżek alkoholu (najlepiej amaretto)
500 g biszkoptów
truskawki
Sposób przygotowania:
W podłużnym naczyniu (u mnie szklane żaroodporne) ułóż nasączone w kawie z alkoholem biszkopty. Ubij kremówkę z cukrem i wymieszaj delikatnie z serkiem. Masę wyłóż na biszkopty, udekoruj truskawkami.
Teraz wystarczy tylko schłodzić i ... smacznego :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/06/truskawkowe-tiramisu.html