Wykonanie

Pamiętacie o zbliżających się walentynkach. Postanowiłam zrobić walentynkowy deser z
kaszy manny.
Kasza manna jest bardzo fajnym produktem do robienia deserów. Można zrobić ją na kilka sposobów – wystarczy dodać więcej
manny do
mleka wtedy wyjdzie nam gęsta masa z której można wykrawać foremkami różne wzory lub przelać masę do foremek tak jak w tym przepisie .Składniki:500 ml
mleka50 g
kaszy mannycukier do smaku ok. 2-3 łyżek1/4
laski wanilii1
galaretka1 szklanka
wodyWykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance
wody przelewamy do pojemnika tak aby warstwa
galaretki była ok 1 cm do 2 cm.Pozostawiamy do stężenia. Następnie przekładamy
galaretkę na płaski blat i wykrawamy foremką serduszka.Gotujemy
kaszę manną. Na wrzące
mleko wsypujemy
kaszę, dokładnie mieszamy. Dokładamy całą
laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu ( u mnie było to 5 minut) Pod koniec gotowania dodajemy
cukier. Gorącą
kaszę przelewamy do pojemnika* tak aby wysokość warstwy była podobna do serduszek.
Kaszę pozostawiamy aby wystygła. Tak samo jak w przypadku
galaretki,
kaszę przekładamy na płaski blat. Kroimy prostokąty na środku którego wykrawamy tą samą foremką serduszka. W to miejsce dajemy serduszko z
galaretki.
Kaszę manną można ugotować w Thermomix . Zakładamy motylek czas 10 min/obr.2* pojemnik do którego przelałam
kaszę mannę miał falowane dno. Stąd taki efekt wizualny
kaszy.
