Wykonanie
Ciasto piankowe na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które posmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy -
kakaowa i śmietankowa, obie o strukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka.Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego
herbatnika .

Składniki:230g
serka homogenizowanego naturalnego120ml
śmietanki 30%4
białka90g (niecałe pół szklanki)
cukru1 łyżka
kakao1 łyżka
cukru wanilinowego6 łyżeczek
żelatyny6 łyżek
wody20
herbatników
Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe
herbatniki (każdy
herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę)- połowę
serka zmiksować z 1 łyżką
kakao, połowę zimnej
śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć z
serkiem- 3 łyżeczki
żelatyny zalać 3 łyżkami
wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej aż
żelatyna się rozpuści, wymieszać

- 2
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając połowę
cukru- do lekko ostygniętej
żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych
białek, wymieszać-
żelatynę dodać do reszty ubitych
białek, krótko zmiksować,
białka połączyć z masą
serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA -
białka z
żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą
serową i wyłożyć na
herbatniki)- masę
kakaową wyłożyć na spód z
herbatników, wyrównać- całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia się masy

- drugą masę wykonać analogicznie do pierwszej, z tym, że do
serka zamiast
kakao dodać
cukier wanilinowy- gotową masę
śmietankową wyłożyć na zastygniętą masę
kakaową, wyrównać, przykryć
herbatnikami i ponownie schłodzić do zastygnięcia wierzchniej warstwy

Ciasto piankowe na herbatnikach to doskonała okazja do wykorzystania nadprogramowych
białek. Po przygotowaniu należy je kroić tak, by jeden
herbatnik na wierzchu i jeden na spodzie ciasta stanowiły kanapkę.Jeśli chcemy przygotować bogatsze w smaki ciasto, wierzch można udekorować
polewą czekoladową.