Wykonanie
Deser
wiśniowo-
czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie
czekolady z kwaskowatymi
wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk.Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość.

Składniki:300g wydrylowanych
wiśni2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej
wody50-80ml
wody (w zależności od soczystości
owoców)200g
śmietanki 30%1 łyżeczka
cukru pudru25g
czekolady deserowej25g
czekolady mlecznejwiśnie do dekoracji

Wykonanie:-
wiśnie zasypać
cukrem, dodać
sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml
wody, ilość uzależnić od tego, jak dużo soku wypłynie z
wiśni-
mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej
wody, mieszankę wlać do gotujących się
wiśni, mieszając gotować przez około 1 minutę do lekkiego zgęstnienia-
wiśnie zdjąć z palnika, ostudzić-
czekoladę rozpuścić podgrzewając krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej, pozostawić do ostygnięcia- zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder-
bitą śmietanę stopniowo po 1 łyżce dodawać do ostudzonej, lecz ciągle płynnej
czekolady, za każdym razem delikatnie wymieszać- do szklanek nakładać kolejno: mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2
wiśni, mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2
wiśni, pozostałą masę
czekoladową- deser schłodzić, przed podaniem udekorować świeżymi
wiśniami
Masa czekoladowa ma delikatną strukturę
bitej śmietany, nie ma jednak tendencji do opadania, więc deser można śmiało przygotować dzień wcześniej.