Wykonanie

A może kolejne domowe lody? już kiedyś przedstawiałam Wam
truskawkowe (przepis), a dzisiaj prezentuję Wam
bananowe, z niewielką ilością
truskawek i
masła orzechowego, nie miałam do czego zużyć
bananów, a chwilowo nie piekę ciast. Proste, bez konserwantów i bez użycia maszynki.Składniki:2 łyżeczki
masła orzechowego(przepis)1/4 szklanki
wody kokosowej
śmietanka 30% (około 2 łyżek)3
banany (mrożone)50 g mrożonych
truskawek (u mnie z
przetworów letnich)Przygotowanie:
Banany kroimy na plasterki i mrozimy (najlepiej wieczorem),
truskawki i
banany wyciągamy z zamrażarki i odstawiamy do lekkiego odmrożenia, na jakieś 20-30 minut. Do kielicha blendera wlewamy
wodę kokosową, wrzucamy
truskawki i
banany i dodajemy
śmietankę oraz
masło orzechowe. Blendujemy na gładką masę, przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy (do godziny). Podajemy np. ze świeżą
miętą i
truskawkami. Ja nie słodziłam
lodów, ale jak lubicie słodkie można dodać
miód lub cokolwiek innego co słodzi. Smacznego