Wykonanie
Cukru migdałowego nie mogłam nigdzie znaleźć więc postanowiła go zrobić sama. Wiem, że w sprzedaży pewnie pojawił się już jakiś czas temu, ale ja dopiero co się o nim dowiedziałam. Wykorzystam go za parę dni do banalnie prostego i pysznego ciasta.Składniki:pół szklanki
cukru brązowego lub białego1/4 szklanki
migdałów lub
płatków migdałowychkropelka
aromatu migdałowegoPrzygotowanie:
Migdały moczymy w wodzie (kilka godzin jeżeli macie wiórki to nie moczymy bo nie mają one skórki :-) ) następnie zdejmujemy z nich skórkę , wrzucamy do młynka i zasypujemy kilkoma łyżeczkami
cukru, mielimy chwilę następnie dodajemy aromat i zasypujemy ponownie
cukrem, mielimy jeszcze chwilę. Przesypujemy do szklanej miseczki i zostawiamy na noc. Rano mielimy ponownie i przesypujemy do słoiczka który zakręcamy, jak juz wspomniałam ja mam zamiar zużyć swój
cukier za parę dni, robię go pierwszy raz i nie wiem jak to z trwałością. Ale polecam wykorzystać do ciasta bo z nim smakuje super. Smacznego