Wykonanie

Święta Wielkanocne to nie tylko baby ale i oczywiście wymyślne i słodkie mazurki. Cóż może być lepszego niż
migdały połączone z karmelem. Moja mazurkowa propozycja na tegoroczne święta to mazurek z
migdałów. Jestem pewna, że każdy miłośnik
migdałów, nie będzie się mógł od niego oderwać.Składniki:Ciasto:4
białka300 g całych
migdałów200 g
cukruolejek migdałowyWierzch:200 g
cukru100 g
płatków migdałowych3 łyżki ciepłej
wodyWykonanie:Ciasto:
Migdały zalać wrzątkiem, poczekać aż
woda wystygnie i obrać ze skórki. Następnie
migdały zmielić np. w blenderze, dodać
cukier i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do
migdałów i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wymiarach 20x20cm i piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 o C.Wierzch:
Cukier przełożyć na patelnię lub do garnka o grubym dnie i skarmelizować podgrzewając go na małym ogniu. Powoli dodać
wodę (uwaga może pryskać) i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą.Dodać
płatki migdałowe, wymieszać i po chwili rozsmarować na cieście. UWAGA ciasto musi być jeszcze ciepłe.

