ßßß Cookit - przepis na Pieczony dorsz z migdałami

Pieczony dorsz z migdałami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- 2 filety z dorsza (ok. 200g),
- sok z cytryny,
- 2 łyżki płatków migdałów (ok. 20g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Dorsza doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku w 180⁰C przez ok. 10 min.
2. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
3. Upieczonego dorsza posypujemy migdałami.
Pieczony dorsz z migdałami jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z migdałów, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 110 g
Energia: 135 , 2 kcal
Białko: 19,7 g
Tłuszcze: 5 , 9 g
Węglowodany: 2 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 3 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/08/pieczony-dorsz-z-migdaami.html