Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 2
filety z dorsza (ok. 200g),-
sok z cytryny,- 2 łyżki
płatków migdałów (ok. 20g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1.
Dorsza doprawiamy, skrapiamy
sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku w 180⁰C przez ok. 10 min.2.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.3. Upieczonego
dorsza posypujemy
migdałami.

Pieczony
dorsz z
migdałami jest bogaty w:- pełnowartościowe
białko,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z
migdałów, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 110 gEnergia: 135 , 2 kcal
Białko: 19,7 gTłuszcze: 5 , 9 gWęglowodany: 2 , 1 gBłonnik pokarmowy : 1 , 3 gSmaczneg o i zdr o we go