ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
(na 2 szklanki)
- ½ szklanki migdałów (ok. 50 g),
- 2 szklanki wody źródlanej.
Sposób przygotowania:
1. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min.
2. Migdały płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
3. Obrane migdały zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 8 h (najlepiej na noc)
4. Odsączone migdały umieszczamy w blenderze i zalewamy 2 szklankami wody źródlanej.
5. Całość miksujemy kilka minut i przelewamy przez gazę.
6. Zmielone migdały możemy wykorzystać do przygotowania np. serka.
Mleko migdałowe jest bogate w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwe i przeciwnowotworowo,
- witaminę E, która jest antyoksydantem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 250 ml
Energia: 68 , 6 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcz: 6 , 2 g
Węglowodany: 2 , 5 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 6 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/03/domowe-mleko-migdaowe.html