Wykonanie
Składniki(na 2 szklanki)- ½ szklanki
migdałów (ok. 50 g),- 2 szklanki
wody źródlanej.Sposób przygotowania:1.
Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min.2.
Migdały płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.3. Obrane
migdały zalewamy
wodą i odstawiamy na ok. 8 h (najlepiej na noc)4. Odsączone
migdały umieszczamy w blenderze i zalewamy 2 szklankami
wody źródlanej.5. Całość miksujemy kilka minut i przelewamy przez gazę.6. Zmielone
migdały możemy wykorzystać do przygotowania np.
serka.
Mleko migdałowe jest bogate w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwe i przeciwnowotworowo,- witaminę E, która jest antyoksydantem.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 mlEnergia: 68 , 6 kcal
Białko: 2,4 gTłuszcz: 6 , 2 gWęglowodany: 2 , 5 gBłonnik pokarmowy : 1 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza